Näsplastik

Näsan ger våra ansikten karaktär men ofta vill man inte att den ska vara alltför iögonfallande. Med näsplastik kan vi korrigera och ändra utseendet på näsan enligt önskat resultat. På NäsplastikCentrum går vi tillsammans igenom dina önskemål och förutsättningar så att du redan innan operationen får en god uppfattning om slutresultatet.

Operationsteknik vid näsplastik

Mindre operationer kan omfatta endast brosket i nästippen, medan mer omfattande operationer även kräver ingrepp på näsbenet och ibland även på brosket i nässkiljeväggen. Vid näsplastik öppnas oftast näsan via ett litet snitt i huden över nässkiljeväggens framkant och via snitt inuti näsborrarna. Ärren blir i det närmaste osynliga med tiden. Beroende på omfattningen på den näsplastik som utförs görs näsoperationen i endera lokalbedövning eller i narkos. Större näsoperationer kräver oftast gips i upp till 10-14 dagar efter operationen för att säkerställa bästa resultat.

 

Före

Efter

Före

Efter

Före

Efter


Vanliga frågor vid näsplastik (FAQ)
 

Vad är det för skillnad på öppen och sluten näsplastik?

När man opererar både näsrygg och nästipp använder man ofta en öppen näsplastik. Det innebär att man gör ett litet snitt i huden på nässkiljeväggen mellan näsöppningarna. En sluten näsplastik innebär att man öppnar via snitt inuti näsborrarna. Öppen näsplastik används i 70-80 % av våra näsoperationer.

Hur gammal måste man vara för att genomgå en näsplastik?

Man bör vara färdigväxt innan man kan operera näsan. Allra tidigast vid 16-års ålder. Före 18 år behövs föräldrarnas skriftliga medgivande för operation.

Har man mycket ont efter operationen?

Nej, inte särskilt ont. Det brukar räcka med smärtstillande i form av paracetamol ex. Panodil. Under första dygnet får man ofta tillägg med exempelvis Citodontabletter. Man byter då ut en eller två av Panodiltabletterna mot Citodon.

Blir man mycket svullen i ansiktet efter operationen?

Det förekommer mer eller mindre svullnad och blåmärken kring de nedre ögonlocken, framförallt i de fall där man även opererar på näsbenet. Den svullnaden lägger sig oftast inom 1 – 2 veckor. Blåmärkena kan kvarstå något längre men kan då sminkas över.

Blöder man mycket efter operationen?

Det kommer ofta droppar av blod från en eller båda näsborrarna under kvällen och natten efter operationen. Det är helt normalt. Om det däremot börjar blöda mer än så bör du kontakta din operatör. Numret till jourtelefonen får du av sköterskan innan du går hem.

Finns det stygn som behöver tas efter operationen?

När man gör en så kallad öppen näsplastik har man 5 – 6 stygn i huden på nässkiljeväggen, som ibland behöver tas bort efter c:a 1 vecka. Övriga stygn sitter inuti näsborrarna och är sydda med tråd som själv försvinner efter 2 – 3 veckor. Om man gör en sluten näsplastik så sys alla stygn med tråd som själv försvinner. Ibland sys även öppna näsplastiker med stygn som försvinner själv.

Vad gör man om näsborrarna är täppta efter operationen?

Använd öronpinnar som doppats i apotekets olivolja alternativt ljummen koksaltlösning för att försiktigt lösa upp intorkat blod.

När skall gipset tas av?

Vi låter gipset sitta tills det själv lossnar. Närmast huden sitter tejp. På tejpen fästs gipset. När tejpen ”svettas loss” efter 8 – 10 dagar följer gipset med. Man bör inte bända loss gipset. Som längst sitter gipset i 2 veckor.

När kan man börja träna efter operationen?

Man bör inte starta på gymmet förrän efter minst 3 veckor efter operationen. Man kan mycket väl röra sig fritt och promenera men ej anstränga sig så att man får kraftig pulsökning, blodtrycksstegring, svettning med mera.

När kan man se slutresultatet efter näsplastiken?

I de fall där man sänker en hög näsrygg ser man resultatet tämligen omgående när gipset tas bort. Har man opererat nästippen tar det oftast mycket längre tid innan all svullnad lagt sig. Man brukar säga att slutresultatet är uppnått efter ett år men den mesta svullnaden lägger sig givetvis redan efter några veckor till månader.

Finns det något som begränsar möjligheterna till att förändra en näsa?

Ja, framför allt tjockleken på huden över nästippen. Med tjock hud över tippen är det mycket svårt att åstadkomma en gracil och spetsig nästipp.

Brukar man behöva justeringar på ytterligare operationer efter näsplastik?

Ja, i 10 -15 % av all näsplastik behövs ibland en mindre justering. Det händer ibland att läkningen i ben eller brosk sker ojämnt så att man får en synlig ojämnhet. Den kan man då fila ned i en enkel operation. Man skall dock vara medveten om att små ojämnheter ofta kan kännas i huden efter näsplastik. Om det inte är synligt på utsidan är det inget som man åtgärdar kirurgiskt.

Kan man få se hur näsan ser ut efter operationen?

Under mottagningsbesöket före din operation tas flera bilder av ditt ansikte och din näsa. Med hjälp av ett speciellt bildmanipuleringsprogram kan man få en uppfattning om vilken förändring som kan uppnås med en operation. Det är viktigt att veta att den bild som tas fram inte är liktydig med det slutgiltiga resultatet utan en ungefärlig bild av målet för operationen.